Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

איריס נעים, מנהלת בי"ס 'זבולון המר': "המוטו שלי הוא לתת לתלמיד הרגשה של בית חם ואוהב"

איריס נעים, מנהלת בי"ס 'זבולון המר': "המוטו שלי הוא לתת לתלמיד הרגשה של בית חם ואוהב"
עיריית לוד

אם תכנסו בשערי בית הספר 'זבולון המר' בשכונת גני אביב בלוד בשעות השיעורים ובעיצומו של יום הלימודים, לא תעלה בדעתכם כי בקמפוס הרחב שוקדים 400 תלמידים על לימודם • שטחים נקיים, מטופחים ומוארים יקבלו את פניכם, לצד שקט, שלווה ואווירה רגועה • לא פלא כי בית הספר זכה בפרסי חינוך ארציים ומחוזיים • מנהלת המוסד, איריס נעים: "חשוב להביט על כל תלמיד – לראות, להכיר, להרגיש ולהכיל – כי ההצלחה – נמצאת ביחס האישי" • לכתבה המלאה >>>  

איריס נעים, חושבת על עתיד התלמיד
עיריית לוד

בפאתי שכונת גני אביב בלוד, שוכן לו הקמפוס המטופח ומפואר, המאכלס את 400 תלמידי בית הספר היסודי 'זבולון המר', 60 אנשי הצוות והמנהלה. במתחם הקמפוס 2 בניינים, באחד כיתות א'-ה'. בשני, כיתות ו-ח'. סך-הכל 19 כיתות, כאשר מתוכן 3 עבור תלמידים בחינוך מיוחד.

בית הספר נוסד לפני 21 שנה, בשנת 1998, ומי שמנהלת אותו בשלוש שנים האחרונות ביד-רמה, היא איריס נעים, (44) נשואה ואם לארבעה ילדים. היא מתגוררת בלוד מאז שנולדה, ובילדותה התחנכה בבית הספר 'לוי אשכול' במרכז העיר. טרם כניסתה לתפקיד, כיהנה כמחנכת במשך 18 שנה במוסד אותו מנהלת. ברקורד שלה: תואר ראשון ושני בחינוך וכן תואר ב'רכזת מדידה והערכה'. אשת חינוך מוערכת וותיקה.

ב'גני אביב' ישנה אוכלוסייה מגוונת היוצרת רב-תרבותיות מיוחדת. בעבר, היא הייתה שכונה לעולי מחבר-העמים אשר עדיין מהווים את רוב אוכלוסייתה, אך כיום מתגוררים בה ילידי הארץ וכן תושבים חוזרים, אתיופים וערבים, וילדיהם מתחנכים בבית הספר השכונתי, אשר שמו הולך לפניו.

כן, ביה"ס 'זבולון המר' זכה בעבר בפרסי חינוך, בהם: פרס ארצי – 'זהב ומורשת'. פרס מחוזי – 'אדם וסביבה' ופרס מחוזי נוסף – 'אדם ומקום וניהול זמן'.

איריס נעים, חושבת על עתיד התלמיד
עיריית לוד

מביטה קדימה – חושבת על עתיד התלמיד

נעים, שהייתה מורה וכיום מנהלת המוסד, מביטה קדימה תמיד. גם כשהיא חושבת על התלמידים שלה. "חשוב לי להצמיח בוגרים עצמאים, אחראים, יוזמים, הפועלים והמשפיעים על הסביבה והחברה", היא מציינת.

"שמנו מטרה להגיע להישגים מצוינים, תוך פיתוח קישורי למידה ושאיפה לתרבות של מצוינות. אי-לכך, פיתחנו את התכנית האקדמית של 'זבולון המר', ובה – לימודי חינוך גופני, מוזיקה, אומנות ומקצועות הליבה לקבוצת תלמידים מצוינים". אך לימוד זה לימוד. התנהגות היא לפני הכל. או כמו שקובעת נעים: "לימודים זה חשוב, אך חשוב מכך – הערכים".

חשוב להביט, לראות ולהרגיש את הילד

לכל איש חינוך, יש את ה"אני מאמין" שלו. לא רק. כל אדם בחייו ובמקצועו דוגל בשיטתו, אשר איתה הוא חושב כי ניתן להצליח, ובגדול. "עבורי – המוטו, הוא לתת לילד בית חם ואוהב", היא אומרת. "חיוך קטנטן. כמה פשוט".

בכל בוקר היא עומדת בשער ביה"ס ומביטה בכל תלמיד. היא רוצה לראות כל ילד. "אנחנו לא יודעים מה הוא עובר בבית", היא משתפת, "ולכן חשוב להביט, לראות ולהרגיש. חובה על מנהלת להכיר כל ילד בייחודיות שלו ולהעניק לו מענה על-פי הצורך האישי. לא הכל מסתכם בהצלחה בלימודים. ההצלחה – היא היחס האישי, הקרבה והצוות שמכיל". נעים דוגלת בערכים של כבוד האדם, סובלנות, קבלת השונה, שותפות ומעורבות בקהילה. "אם תבנה את הצוות שלך באופן הנכון והמושקע, המוסד יתפקד בצורה המיטבית".

פרט חשוב ששמענו וגילינו על המנהלת איריס נעים, שרבים לא יודעים: בתקופות החגים, היא בודקת ודואגת למשפחות וילדים הבאים מבתים עם קשיים כלכליים – לביגוד, או סלי מזון מזינים לארוחות.

איריס נעים, חושבת על עתיד התלמיד
עיריית לוד

לחלום את החלום – עבור התלמידים

מי לא חולם. כולנו. כל אדם שואף להתקדם בחייו במשרתו. אך עבור נעים, זהו לא רצון אישי. את החלום היא הגשימה עבור האחר. "הגשמתי את חלומי להיות מנהלת. רציתי לעשות דברים למען הילדים. כמורה, האופציות מצומצמות, אך כמנהלת – יש מגעים עם כולם, וניתן לעזור ולממש לתלמידים את מה שהם רוצים". נעים מוסיפה ומציינת, כי "לאחר שנסיים את עבודתנו ונבצע את כל המטרות והמשימות שהצבנו – נמשיך הלאה בתפקידי חינוך מובילים".

קבלת ה'שונה' – השפעה על ההתנהגות

במוסד החינוכי מקדמים את נושא האקלים הבית ספרי, על ידי יצירת שפה אחידה. לכל תלמיד שנכנס ל'זבולון המר' יש כללים ברורים. בנוסף, ישנם 3 כיתות 'חינוך מיוחד' עם תלמידים שלהם קשיי התנהגות ובעיות רגשיות. ההצלחה במוסד עם ילדים אלו, היא יצירת קשר מיוחד חם ואוהב עם כל התלמידים ובפרט עמם "הם רואים את האהבה ורגישות שלנו כלפיהם ולכן אנו רואים שינוי משמעותי מבחינת ההתנהגות בבית הספר".

כאן דממה, זהו זמן קריאה

בבית הספר פועלת שלוחה של הספריה העירונית 'לדורות'. "כשנכנסתי לתפקיד" היא משתפת, "שמתי דגש על נושא הקריאה. שתהיה שעה קבועה לילדים בה הם קוראים ספרים, כל אחד לפי המערכת שלו. בנוסף, בספריה יש הרצאות והצגות והיא פתוחה לכל הקהל שלוש פעמים בשבוע, ויש ספרים במגוון שפות. הפעילות המבורכת מתבצעת אודות לשיתוף הפעולה של אמיליה קודיש, מנהלת 'לדורות'".

שבע תכניות בדרך להצלחה

לכל מוסד חינוכי יש את התכניות שלו, כיצד לשפר את רמת הלימודים, האווירה והקרבה בין הצוות לתלמיד. ב'זבולון המר' השיקו מספר תכניות העוזרות ונותנות מענה יעיל.

הראשונה – 'הכלה והשתלבות'. תכנית שהכניס משרד החינוך – להכיל את הילדים עם הקשיים, הזקוקים לעזרה, וזאת במטרה לעלות את האווירה הלימודית והאקלים החברתי. כחלק מהתכנית ישנה 'כיתת הצלחות', ובה תלמידים עם צורך בחיזוק התנהגותי, עוברים לכיתה אחרת, נפרדת, שם הם לומדים בקבוצה מצומצמת המונה 12 ילדים, שבה מעצימים את התנהגותם.

התכנית השנייה היא – 'מהנשימה אל התוף'. זוהי סנדה חווייתית ומעצימה עם שלומי סימנה, המשלבת תרגילי נשימה ולימוד מקצבים אפריקאים, דבר המעלה את הביטחון העצמי לילד ומלמד אותו להקשיב ולפתח קצב פנימי וקבוצתי.

השלישית – 'ספורט אתגרי'. תכנית המעניקה טיפול רגשי באמצעות הרפתקאות בשטח – מודל טיפולי המעצים התפתחות אישית, מנהיגות ולקיחת אחריות. הרביעית – 'מצוינות מדעים'. כעשר פעמים בשנה יוצאים תלמידים מצוינים משכבות ז'-ח' אל מכון ויצמן שברחובות, שם הם מקבלים הדרכה בנושאי ותחומי המדעים – פרויקט הנעשה עם ה'מכון' בשיתוף פעולה מלא.

התכנית השישית היא 'אקדמיה לזבולון המר'. התלמידים המצטיינים מקבלים תגבור ומענה בתכנית המותאמת להם מראש. בזמן השיעור של כיתתם, הם מתקבצים בכיתה אחרת – ושוקדים על לימודם – שתקדם אותם אל האקדמיה בסופו של יום. והאחרונה – התכנית השביעית – 'חיים של דו קיום'. פרויקט שת"פ המתקיים כ-15 שנה עם בית ספר אלרשדיה בחינוך הערבי, במסגרתו יוצאים תלמידים יהודים וערבים לטיולים יחד, עורכים פעילויות ועוד. "תכנית המעניקה חיבור בין הפסיפס התרבותי של לוד" – היא חותמת את השיחה.

איריס נעים, חושבת על עתיד התלמיד
עיריית לוד

רוב תודות

מנהלת בית הספר, איריס נעים מבקשת להודות לקראת הסיום, בראש ובראשונה לראש העיר עו"ד יאיר רביבו ומ"מ מקומו יוסי הרוש – מחזיק תיק החינוך. לראש אגף החינוך בעירייה שלום עזרן, מנהלת מחלקת 'חינוך יסודי', אורלי אביר לב, ולמנהלת מחלקת 'חינוך מיוחד', הילי יהלום.

נעים מבקשת לציין ומוסרת את תודתה הרבה לאלו העומדים לצדה: לסגנית ביה"ס נורית מאור – יד ימיה, שעוזרת בכל. למזכירת בית הספר, צביה טוביה, שנותנת מענה בכל זמן נתון. לאב הבית יוסי שטרית. לנציגי הנהגת ההורים ובראשם נדיה פוקס, לחברת מועצת העיר אודליה ארז מחזיקת תיק 'מעמד האישה' שתומכת בהם לאורך השנה, ומעל לכולם – לצוות החינוך של בית הספר – המורים ותומכות ההוראה.

כתבות נוספות שתרצו לקרוא
תחזוקה עירונית מעצימה: טכניקות מתקדמות לטיפול בבעיות במהירות ובדיוק רב
בתחום ניהול התשתיות העירוניות, הבטחת היעילות והאמינות של מערכות המים...
חדלות פירעון- מה זה אומר מבחינת הנושה?
לכל חייב אשר לקח הלוואה ישנו נושה בצד השני אשר...
המדריך המלא להתקנת אריחים מדוקקים
בחירה באריחים מדוקקים לריצוף הבית אפשרית במהלך עיצוב ראשוני של...
החוויה שבני ובנות מצווה לא מוכנים לוותר עליה
אירוע של בת מצווה לא יכול להיות פחות מאירוע שלא...
המשמעות והיתרונות מאחורי הוצאת רישיון קבלנים
הוצאת רישיון קבלן היא דבר שרוב הקבלנים שוקלים. למעשה, גם...
עריכת צוואה על ידי מומחים משפטיים
עריכת צוואה היא שלב קריטי בתכנון העיזבון, המאפשר ליחידים לציין...
איך בוחרים נכון מטפל בדיקור סיני
המלצות של לקוחות קודמים הן כלי שימושי לבחירה נכונה ומדויקת...
טיפים לבחירת מתקין מזגנים מקצועי
בתור תושבי המדינה החמה שלנו, סביר להניח כי לפחות פעם...
הכול על הובלות באזור המרכז
בשעה טובה מצאתם את הדירה שתמיד חלמתם עליה באזור המרכז?...
רוצים שדברים יתנהלו בדרככם גם בעתיד? דאגו למסמך המתאים
בשל הרפואה המתקדמת ועליה בתוחלת החיים, אדם יכול לחיות היום...