Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

72 שנים: משמרים עבר מטפחים עתיד

72 שנים: משמרים עבר מטפחים עתיד
עיריית לוד

לוד- פאר מישור החוף של ארץ ישראל

לוד, עיר ואם בישראל – השער של המדינה, אחת הערים העתיקות והמרכזיות בארץ, ומהבודדות שבהן לא פסק רצף ההתיישבות מעולם. תמיד שימשה מרכז רוחני ליהודים, מוסלמים ונוצרים.

כבר בעת העתיקה, הייתה לוד, תחנה בדרך הים, אשר היוותה את עורק התנועה העיקרי של ארץ ישראל. לעובדה זאת הייתה השפעה מכרעת על מעמדה ועל התפתחותה של העיר לוד, אשר נמצאה על תוואי של נתיבים מרכזיים. בדרכים הללו שהצטלבו בלוד, הילכו שיירות, אשר בעליהן התעכבו בעיר, סחרו בה ותרמו להתפתחותה הכלכלית בזמנים ההם.

מיקומה המיוחד במרכז ארץ ישראל, משך אליה את אבות אבותינו התנ"כיים. לוד מוזכרת כעיר מוקפת חומה מימי יהושע בן נון, עיר מחוז ועורף למכבים בתקופת החשמונאים, וכמובן כעיר התנאים, שנחשבה בתקופת פריחתה כמשנה לירושלים, גדולי הרבנים ישבו בה והיו בה סנהדרין קטנה וישיבה גדולה, בראשה רבי אליעזר בן הורקנוס ובה הורו גדולי החכמים והתנאים בהם רבי טרפון ורבי עקיבא.

לאורך כל השנים ידעה לוד תקופות של שגשוג ופריחה לצד תקופות של שפל וירידה, זאת בשל המלחמות הרבות שפקדו את האזור והמעבר של העיר מיד שליט אחד למשנהו: היוונים, הרומאים, הצלבנים, העותומאניים, התורכים, כולם הגיעו ללוד או לסביבתה, שלטו בה, הפכו אותה לעיר פורחת או שהרסו אותה כליל.

72 שנים לשחרור לוד משמרים עבר מטפחים עתיד
עיריית לוד

מבצע דני ושחרור העיר

מיקומה האסטרטגי, היווה את הגורם העיקרי לאחד הקרבות המסעירים ביותר בתולדות מלחמת העצמאות. לוד חזרה לידיים יהודיות במלחמת העצמאות כאשר גדוד קומנדו 89 בפיקודו של משה דיין, שיחרר אותה במהלך "מבצע דני" ביום ה' בתמוז תש"ח, אחד עשר ביולי, 1948, באחד הקרבות שהפך למיתוס והשפיע במשך שנים רבות, על התפתחות תורת הלחימה של צה"ל, ואת סיפורי הגבורה לחלק ממורשת הקרב של חיל השריון.

בד' תמוז תש"ח (11.7.1948) הסתערו לוחמי הגדוד השלישי של חטיבת יפתח על שערי העיר לוד. המבצע לכיבוש עיר שהיווה חלק מרכזי ממבצע "דני", נועד להפסיק את האיום של כוחות ירדניים ואחרים על תל אביב ולסייע בפריצת הדרך לירושלים. לאחר שניסיון הפריצה הראשון נכשל, נחלצו לוחמי גדוד הקומנדו 89 בפיקודו של משה דיין לסייע ללוחמי יפתח. הסתערות גדוד הקומנדו ששטף את העיר באש ושבר את רוח מגיניה, נחשבה ונלמדה בצה"ל לאורך שנים כמופת של רוח לחימה ופעולה נועזת. ארבעים ושבע דקות בלבד שהו לוחמי הקומנדו בעיר, ולאחר יציאתם ממנה, השלימו לוחמי יפתח את מלאכת טיהורה.  בהמשך נערכו ברחבי העיר קרבות נוספים בהם נפגשו רבים מתושביה, אולם לאחר זמן קצר הושלמה המשימה ולוד שבה להיות עיר עברית. חמישה עשר לוחמים נפלו בקרב ואחד-מיכאל כהן נחשב כנעדר עד היום.

במהלך מבצע דני, השתלט צה"ל על הערים לוד ורמלה, וכן על שדה התעופה הראשי ועל תחנת הרכבת של לוד.

שלושה ימים בתמוז תש"ח, יולי 1948. שלושה ימים של קרבות שהפכו למופת בצה"ל למשך שנים ארוכות. שלושה ימים שבסיומם שבה העיר לוד אחרי אלפי שנות גלות להיות עיר עברית במדינת ישראל.

שחרור לוד אפשר לשחרר את ירושלים ואת הדרך אליה ולהרחיק את האיום של הלגיון הירדני מתל אביב.

רבים מגיבורי הקרבות במבצע דני, מונצחים בלוד ברחובותיה ובאתריה, כיכר קומנדו, רחובות דני מס, חטיבת הראל, חטיבת יפתח, אורי נחושתן, גדעון גרטבול, עמוס ויגודסקי, ועוד..

 לוד-שנים ראשונות

זמן קצר לאחר שחרור העיר, החלו עולים חדשים מכל קצוות הארץ להתקבץ ללוד. השנים הראשונות היו לא פשוטות. קשיי קליטה, תשתית, בעיות של אבטלה וקליטה חברתית, אתגרו את פרנסי העיר וחייבו את רשויות העיר והמדינה למאמץ על לפיתוח העיר. תושבי לוד בשכונות החדשות שנבנו במהירות, במעברות ששכנו בצפון העיר ובדרומה, ובעיר העתיקה שאוכלסה בעולים רבים, עמלו והצליחו ליצור תנאים שאפשרו פיתוח ובנייה. לוד חזרה להיות עיר ואם בישראל.

שנים של התבססות, פיתוח, והתגברות על משברים

במהלך השנים המשיכו להגיע ללוד עולים רבים מכל קצוות תבל, וכולם נקלטו בעיר בשכונות ובמיזמי בניה שונים. בעיר התפתחו קבוצות ספורט, מוסדות תרבות והיא נהנתה מישיבתה על אם הדרך לירושלים (עד שנות השבעים) וממקומות העבודה הרבים שסיפק שדה התעופה ומתקניו. מנהיגים רבים ביקרו בעיר, ומנהיגים מקומיים הובילו אותה לימים של שגשוג כמו גם בימים בהם נאלצה להתמודד עם משברים. בין הבולטים שבראשי העיר היה מקסים לוי ז"ל שנפטר בדמי ימיו והיכל התרבות העירוני קרוי על שמו.

פסיפס מרהיב של תרבויות

בלוד מתגוררים כיום אלפים שהגיעו לעיר בשנותיה הראשונות לאחר שחרורה, עמלו על בנייתה והפכו לחלק בלתי נפרד מההווי של העיר ומפסיפס התרבויות הנפלא שלה.

הפסיפס הגדול והמרשים ביותר בארץ שנמצא בלוד ויוצג בקרוב במוזיאון הפסיפס הלאומי המוקם בעיר, מסמל את אופייה של העיר. פסיפס של דתות שלהם אתרים היסטוריים בעלי חשיבות עולמית ברחבי העיר, פסיפס של עדות ישראל, פסיפס של אמונות, זרמים וסגנונות ושל מגוון מיזמים חברתיים שהפכו את העיר לאחד המקומות המרתקים והתוססים בישראל.

לוד המרכז החדש של ישראל

אט אט צמחה לוד לעיר בת למעלה מ-80,000 תושבים, כעיר שזכתה למיקום גיאוגרפי שאין טוב ממנו במרכז המדינה.

לאחר שנים ארוכות של ועדות ממונות ושל משברים מורכבים, נבחר בשנת 2013 יאיר רביבו לראשות העיר והעיר יצאה לדרך חדשה. תנופת פיתוח המאפשרת את הקמתם של שכונות ענק מודרניות וירוקות, פעילויות תרבות, חינוך, רווחה וטיפוח המורשת הלודאית, מצעידים את לוד קדימה והופכים אתה לאחת הערים המשגשגות בישראל. שבעים ושתיים שנים לאחר שחרורה, לוד –יפה, מתפתחת, מהווה פסיפס ומודל לשיתוף פעולה בין קבוצות שונות, ומתוך הסתמכות על עברה המפואר צועדת לעבר עתיד מבטיח.

כיום נמצאת לוד נמצאת בעיצומה של טרנספורמציה ושינוי יסודי, שלא ראתה מאז הקמת המדינה. נמל התעופה בן-גוריון הצמוד ללוד מעניק לה את התואר "השער של המדינה". מיקומה המרכזי של לוד בקרבה מעולה לצירי תחבורה מרכזיים, סמוך לתוואי כביש חוצה ישראל ובצומת הרכבות המרכזי של המדינה, מודגש עוד יותר הודות למערכת הכבישים והמחלפים שמקצרים את המרחקים והזמנים.

ועל מסלולי גישה נוחים אלה, הולך וגובר זרם הבאים ללוד, בהם של עשרות מפעלי תעשייה הנהנים ממרכזיות העיר והנגישות המהירה לנמלי האוויר והים.

בעיר, אשר ממוקמת בלב גוש דן כ-15 דקות מתל אביב ועל צירי תנועה ראשיים, המהפכה כבר החלה.

מי שמוביל את המהפכה ב-7 השנים האחרונות, הוא ראש העיר, עו"ד יאיר רביבו, ראש העיר ה-12 בלוד – כולל שלושה יושבי ראש ועדות קרואות, ולמעשה הנבחר התשיעי, שכבר רושם פרק נכבד בסיפורה המיוחד של העיר.

72 שנים חלפו בעיר לוד שמסתערת היום מחדש על עתידה, של עיר עצמאית ומרכזית במדינה, המובילה את הסכם הגג הגדול במדינה, אשר יכפיל את מספר התושבים בעיר ויעצים אותה כלכלית וחברתית.

לוד, שכבר אלפי שנים מהווה את צומת הדרכים המרכזית של ישראל, שואפת להיות מטרופולין משמעותי בין גוש דן לבין ירושלים, ובין מטרופולין באר שבע לבין מטרופולין חיפה.

הכל קורה כאן ועכשיו, בלוד! החזון האורבני, ההיסטוריה המרתקת, האסטרטגיה העירונית, הנגישות התחבורתית חסרת התחרות והשקעות העתק למימושן – הופכות את לוד לאחד היעדים האטרקטיביים בישראל למגורים, לתעסוקה ולמסחר, בזכות מיקומה המרכזי, בסמוך לשער הכניסה האווירי של ישראל ולמערכת הכבישים והמחלפים.

אלפי שנות היסטוריה וצלילים חדשים ברחבי העיר. אלו הם צלילי קולות הפיתוח של עיר שמסתערת מחדש על עתידה.

מספר דקות לצד אחד – ואתם בלב ההמולה התל-אביבית, וכמה דקות חזרה, ואתם בביתכם, מוקפים בכל היתרונות שמעניקה לכם העיר לוד.

כתבות נוספות שתרצו לקרוא
איך לחזק את תדמית העסק שלכם בצורה אפקטיבית?
כדי לשווק את עצמכם ולחזק את המותג שלכם רצוי לבחור...
ציוד מיוחד ורב-תכליתי
מנוף משאית הוא ציוד רב-תכליתי המשלב בין ניידות של משאית...
להעביר זמן בכיף עם מילים כתובות- כך תעשו את זה
לכל אחד מאיתנו כתב יד שונה, כתב יד הייחודי רק...
למה לא כדאי לוותר על עיצוב הפנים של ביתכם?
רוב האנשים מרגישים נוח בביתם כפי שהם מעצבים אותו ויודעים...
תפקיד חיוני בהבטחת שמירה על זכויות בסיסיות
עורכי דין פליליים הם אנשי משפט המתמחים בהגנה על אנשים...
עצבו בחוכמה את המשרד
אין ספק שעיצוב פנים הוא חלק הכרחי בעת קניית דירה...
היבטים משפטיים הנוגעים להעברת נכסים
עו"ד ירושה מתמחה בהיבטים המשפטיים הנוגעים להעברת נכסים מהנפטר למוטבים,...
כל האמת על דירות דיסקרטיות
האם יש לכם מצב רוח לטיפול עצמי אקסקלוסיבי? מציאת דירות...
איך להתמודד עם עבירות תנועה בצורה נכונה
עבירת תנועה יכולה לקרות גם לנהג האחראי ביותר – עבירות...
למה לפנות אל מתקשרת רוחנית?
כאשר אנו מחפשים תשובות, הדרכה או ייעוץ בקשר לנושאים שונים...