ראיון מיוחד עם מלי קושא – אחות ראשית ומנהלת אגף סיעוד במאוחדת, על הקורונה, השפעת ומה שביניהם. לדברי קושא, היום יותר מתמיד צריך לזכור שבידי כל אחד ואחת מאתנו כחברה היכולת למנוע את הסגר הבא. אם רק נקפיד על ריחוק חברתי, היגיינה עטיית מסיכה – "וכולנו נשמור על זה ועל פחות התקהלויות, פחות אירועים ופחות חתונות המוניות- מצבנו ייראה הרבה יותר טוב. אם לא נגלה אחריות ונשמור על הכללים – נמצא את עצמנו במצב של סגר חוזר ולכן כולנו צריכים להקפיד על אלה".
"עד שאנשים לא מכירים מישהו מקרוב שעבר את זה האסימונים פשוט לא יורדים", היא מוסיפה. "המצב הוא כזה שבנאדם יכול להיות אסימפטומטי, לפתח סימפטומים אחרי מספר ימים – ולאחר מכן למצוא את עצמו על מכונת לב ריאה, כי גופו קורס. מחלת הקורונה מתעתעת ולכן צריך מאוד להקפיד על הכללים. זה פוגע גם בצעירים וגם במבוגרים. נכון שצריך לזכור שככל שיש מחלות כרוניות – ועם הגיל התחלואה יותר גבוהה אנשים יותר פגיעים – לכן יש לקחת בחשבון שצריך להגן במיוחד על קבוצות הסיכון. במאוחדת עם פרוץ המגפה בנינו מודל סיכון לסיבוכי קורונה ויצרנו קשר יזום עם כלל הקשישים שבסיכון ודאגנו לכל צורכיהם וכל זאת תודות לאחים ואחיות בשיתוף הצוות הרב מקצועי. עד שנקבל את החיסון המדובר לקורונה – לפחות לשפעת יש חיסון. יצאו מחקרים ולפיהם באזורים שבהם היה אחוז התחסנות גבוה לשפעת – הייתה פחות תמותה מקורונה".
האם ממליצים לבצע חיסון לשפעת?
"זה משהו שכולנו צריכים לאמץ – ובמיוחד אוכלוסיות בסיכון: קשישים, נשים הרות, תינוקות, ילדים, חולים כרוניים – פשוט לגשת ולהתחסן. לנו, במאוחדת – יש מספיק חיסונים, גם לא צריך להתאמץ בחיפוש איפה מתחסנים, פשוט נכנסים לאפליקציה או לאתר וקובעים תור, הזמינות גבוהה בכל מקום, אנשים יכולים לבחור איפה הם רוצים להתחסן – ובמקביל יש לנו מרפאה ניידת שאנו מפעילים בכדי לחסן את האוכלוסייה הפגיעה".
עד כמה יש היענות לחיסונים?
"השנה עונת החורף מאופיינת בתחלואה משולבת של קורונה ושפעת המכונה 'פלורונה' – ובהשוואה לשנים קודמות, יש יותר היענות, גם בקרב הצוותים וגם בקרב המבוטחים. צריך כמובן להפנים שכולם מדברים על החיסון לקורונה אבל זה לא פה מחר בבוקר. כולנו מחכים שה-FDA ייאשר. מה שיש לנו כרגע הם חיסוני שפעת ועלינו לגשת, להתחסן ולהגן על הבריאות".