במציאות של היום עסקים וחברות נפתחים ונסגרים בקצב מסחרר, ולא תמיד יש ביטחון לגבי המשך העסקת העובדים. זה כלל לא משנה מה הסיבה לסיום העבודה מצד המעסיק, אך גם לגבי זאת יש נהלים ברורים המעוגנים בכללי הדין. אותם כללים הינם בגדר זכויות הכרחיות לכל עובד ומגנים על העובדים מפגיעות בכבודם כבני אדם. דוגמא בולטת לכך היא כאשר מדובר על עובד העומד בפני פיטורין אך איננו קיבל את זכות השימוע. כידוע במדינת ישראל חייב כל מעסיק לבצע חובת שימוע לפני פיטורין. מדובר על הליך הכרחי, שחייב להיעשות בכל מקום עבודה, ללא קשר לגודלו ולהיקף העבודה.
כיצד מגנים על העובדים?
עולם המשפט משתרע על פני ענפי משפט שונים כאשר בין ענפי משפט אלו ישנו את תחום דיני עבודה. כאשר רוב רובו של תחום משפטי זה נסוב על העניין בו נוצרו סכסוכי עבודה או עוולות כנגד עובדים. ענף משפטי זה בא להגן על זכויות העובדים אל מול המעסיקים, זאת בהסתמך על כל החוקים שנחקקו במדינת ישראל הבאים להגן על זכויות העובדים ועל ידי ייצוג באמצעות עורכי דין מתחום זה ניתן לאכוף את אותם חוקים ולמצות את הזכויות של כל עובד. לא פעם יוצא לנו להיתקל בעוולה של אפליה בעבודה. גם בנושא זה החוק ברור ואסורה אפליה בשל שורה ארוכה של מניעים כגון בשל דת, גזע, מין, גיל, נטיות מיניות ועוד. אי קבלת תפקידים בתוך מסגרת מקום העבודה, פיטורי עובד או עובדת, שכר לא שוויוני לתפקיד, ואי קבלה למקום עבודה מהווים דוגמא לעניינים שבהם אסור להפלות עובדים בשל המניעים שקבע החוק כאמור. בפועל, מעסיקים לא יאמרו שהם מפטרים עובד על רקע זה, על כן מצריך העניין בדיקה משפטית האם קיימות ראיות שיכולות להצביע על קיומה של אפליה.
החוק מגן עליכם
החוק מגדיר בצורה ברורה בתוך חוקי דיני עבודה כיצד יש לפעול ביחסים הנוגעים לעניין עובד ומעביד גם בנושא אפליה בעבודה וכן בנושא שימוע לפני פיטורין. אם נוצרים סימני שאלה לעניין סיטואציה התנהגותית של מעסיק כלפי עובדים, יש לבחון האם יש במקרה הנ"ל עבירה על החוק של המעסיק.