רשלנות רפואית תוך כדי לידה, לקראתה או מיד אחריה, היא תמיד אירוע קשה מאוד. קיים פער בלתי נתפש בין ההתרגשות והציפיות לבין מציאות שבה היולדת ו/או היילוד סובלים מנזקים חמורים עקב רשלנות של רופא או איש צוות אחר. יש גם מקרים שבהם במקום הקסם שטמון בחיים חדשים התוצאה היא מוות, של היולדת ו/או היילוד. לכן, הסכומים שעשויים להיות משולמים בעקבות תביעת נזיקין עשויים להגיע למיליוני שקלים.
מהות הנזק
הגורם הראשון שמשפיע על סכום הפיצוי שישולם בגין רשלנות רפואית בלידה הוא מהות הנזק. יש הבדל בין פגיעה ביולדת, למשל קרע חמור שעלול לבוא לידי ביטוי באובדן שליטה על הסוגרים, לבין פגיעה ביילוד שעלול לסבול ממום חמור – למשל שיתוק מוחין עקב פגיעה באספקת החמצן למוח במהלך הלידה. בהתאם לנזק הספציפי, תתבצע הערכה לגבי ההוצאות העתידיות לאורך כל החיים (טיפולים, תרופות, אביזרים הכרחיים, התאמות במגורים ועוד). כמו כן נלקחות בחשבון ההוצאות שכבר נדרשו כתוצאה מהפגיעה.
כושר ההשתכרות של האם
במקרים שבהם הרשלנות והנזק ליולדת גורמים לפגיעה ביכולת שלה להתפרנס, גם כושר ההשתכרות לפני הלידה נלקח בחשבון, והפיצוי כולל רכיב שנקרא "הפסדי שכר" – גם בין הלידה למועד הגשת התביעה, וגם אלה העתידיים. גם במקרה של פגיעה ביילוד ייכלל הרכיב הזה בתביעה שיגיש עורך דין נזיקין, והחישוב באופן טבעי יהיה שונה.
כאב וסבל
עוד רכיב בכל תביעה בעקבות רשלנות רפואית בלידה הוא כאב וסבל. אמנם אי אפשר להמיר כאבים לתג מחיר מדויק, ובעצם אין אף סכום שיעלים את עוגמת הנפש הנוראה בעקבות לידה שהסתבכה בגלל רשלנות רופא, אבל כמובן שהמינימום הוא לפצות את המשפחה על הנזק הנורא שעברו ועוברים. רכיב זה מושפע מהנסיבות הספציפיות של כל מקרה, ולכן יש חשיבות רבה ליכולות המשפטיות של אותו עורך דין נזיקין שמגיש את התביעה.
באופן כללי, עקב המורכבות של תביעות רשלנות רפואית מכל סוג, ובוודאי בלידה, מומלץ להצטייד בעורך דין בעל ניסיון רב. זהו תחום המומחיות העיקרי של משרד עו"ד זלצר, שנוסד כבר ב-1969, וכיום מובילה אותו עורכת הדין גליה זלצר ליפשיץ, שמכהנת גם כמ"מ יו"ר פורום נזיקין וביטוח של לשכת עורכי הדין ואף מעבירה מספר הרצאות כל שנה בפני עורכי דין, שופטים ומשפטנים המבקשים להרחיב את הידע שלהם בתחום.