בעבר הרחוק, הנטייה של החברה הייתה לדחות מתוכה את פגועי הנפש, לבודד אותם ולהרחיק אותם מההתנהלות השגרתית בקהילה, מה שיצר הרבה מאוד חשדנות וחשש כלפי פגועי הנפש וסטיגמות המלוות את ההתמודדות של רבים מהם מדי יום. כיום, לעומת זאת, ישנה הבנה שפגועי הנפש ראויים להשתלב בקהילה כחברים מן המניין, וכל הגישה הטיפולית נועדה להעצים את יכולותיהם ולשקם אותם.
זמני האשפוז הולכים ומתקצרים אצל מטופלים רבים והולכות ומתרבות המסגרות המלוות אותם בתוך הקהילה. הדבר חשוב הן לשם צמצום החששות והסטיגמות שיש לאנשים רבים כלפי פגועי נפש, והן לשם צמצום החששות של פגועי הנפש עצמם, וחשוב גם להקלת תהליך השיקום שלהם.
סדר יום פעיל ויצרני, עבודה מסודרת, עמידה ביעדים והשגת מטרות, כל אלו מצרכים נחוצים לשיקום של כל פגוע נפש, בהתאם ליכולותיו ולהתמודדויות הספציפיות שלו. רבים מפגועי הנפש מוצאים עצמם, נוסף על הקשיים הרגשיים, על החששות ועל החרדות שמהם הם סובלים בכל הנוגע להשתלבות בחברה, גם בקשיים פרקטיים ממשיים הקשורים להתנהלותם בתוך הבית, מול עצמם, ומול הקהילה.
איך ניתן להקנות כישורי חיים לפגועי נפש?
הקניית כישורי חיים לפגועי נפש נעשית בכל מסגרת שיקומית המלווה אותם בתהליך ההסתגלות לחברה. פגועי נפש רבים צריכים ללמוד לעיתים כישורי חיים בסיסיים ופשוטים מאוד, והדרך להקנות להם אותם היא קודם כל על ידי העצמה, חיזוק היכולות והמעלות של כל אחד, וחיזוק החולשות בצורה מכבדת, סבלנית ורגישה.
לצורך כך מתבצע התהליך על ידי צוות מוסמך של מרפאים בעיסוק, עובדים סוציאליים, פסיכולוגים ופסיכיאטריים, המלווים כל פגוע נפש באופן אישי בתהליך הקניית כישורי החיים הנחוצים לו. רבים מפגועי הנפש זקוקים למשל לעזרה בלימוד ההתנהלות במשק הבית – איך לשמור על ניקיון הבית, איך לבשל, איך לדאוג לתחזוקה השוטפת.
גם קניות למשק הבית, או בכלל, והתנהלות כלכלית הן חלק מהמיומנויות הנלמדות. התנהלות במסגרות תעסוקתיות, ודגש גדול ניתן גם על למידת כישורים חברתיים – רכישת חברים, תקשורת בין אישית ועוד. בהתאם לצורך של כל פגוע נפש נקבעים מינוני הליווי וההדרכה הנחוצים.
התקדמות בקצב האישי של המטופל מאפשרת לו לראות התקדמות, מה שמשפר את האמון שלו בעצמו ואת הביטחון העצמי ביכולתו להשתקם ולהשתלב בקהילה כחבר מן המניין. נוסף על כך, גובר הרצון שלו לקצור הצלחות נוספות ולהוכיח את עצמו, וכך מבוטחת התקדמות בריאה וקשובה לצרכיו.
את כישורי החיים הללו אנו מספקים באמצעות "מרכז מעגלים" ו "מרכז כישורים" המספקים תעסוקה מגוונת במגוון תחומים לשוהי המקום , החל מאמנות, ספורט ויצירה ועד פיחוח החשיבה, מחשבים כלכלת בית וטיפוח כישורים ויכולות נוספות החיוניות לקיומו של מערך כישורי חיים ועצמאות.
רוצים לקרוא על דברים נוספים שהופכים את מוסד אילנית למיוחד? כנסו לכאן