נגיף הקורונה גרם למשבר כלכלי רחב היקף ולבעיות כלכליות בקרב אנשים רבים. הדבר נתן את אותותיו גם בעניין ביצוע עבירות כלכליות שונות וביניהן עבירת גניבה ממעביד / גניבה ממעסיק.
עבירה של גניבה ממעביד מתקיימת כאשר שווי הגניבה מהמעביד עולה על 1,000 ₪.
עבירת גניבה ממעביד היא עבירה פלילית חמורה הכוללת סנקציות קשות, וברוב המקרים אף סנקציות קשות יותר מעבירה של גניבה רגילה. במאמר זה נסקור בקצרה את מהות העבירה, את ההשלכות הצפויות לעובד שגנב ממעסיקו ואת האפשרות להימנע מתיק פלילי.
גניבה ממעסיק – לא רק עבירה פלילית
גניבה היא אחת מן העבירות המנויות בדיני העונשין, כאשר הגדרתה היא לקיחת דבר מה ללא הסכמת הבעל, תוך כוונה לשלול את הדבר שלילת קבע מבעלי הדבר, תוך מרמה כלפי הבעלים. בשונה מעבירה זו, במקרים רבים, עבירת הגניבה ממעביד איננה רק עבירה פלילית אלא גם עבירה בעלת פן אישי.
מכיוון שבכל מקום עבודה קיימים יחסי אמון הדדיים בין מעביד לעובד, גניבה של העובד ממעסיקו נחשבת לפגיעה אישית ביחסים אלה ולא רק לקיחת דבר מה שלא בהסכמה – וכך לפגיעה ברכושו הפרטי של המעסיק. פגיעה באמון המעסיק יכולה להשליך גם על העובדים האחרים בעסק, ולמעשה לגרום לטלטלה גדולה ביחסי עובד-מעביד הקיימים בחברה.
מידע נוסף בנושא תוכלו למצוא באתר של משרד עורכי דין מנשה רון.
מהן ההשלכות בגין גניבה ממעביד?
כשעובד נתפס בגין גניבה ממעסיקו, גם אם מדובר על מעידה חד פעמית שהתרחשה כתוצאה ממצוקה כלכלית קשה, זהו מעשה חמור שיכול לפגוע בשיקוליו של המעסיק כתוצאה מאכזבתו והרגשת הפגיעה ברמה האישית.
מעשה זה עלול לגרום למעסיק לנהוג בנקמנות כלפי העובד שגנב, כך שהוא יכתים את שמו והמוניטין המקצועי שהוא צבר וזאת נוסף על הגשת תלונה במשטרה. פגיעה במוניטין המקצועי שקולה לפגיעה כלכלית קשה, כיוון שהעובד אינו יוכל למצוא תעסוקה במקומות עבודה אחרים כתוצאה מ"הכתם" של מעשה הגניבה.
בתי המשפט רואים בעבירות גניבה ממעסיק עבירה חמורה, זאת כתוצאה מקלות ביצוע העבירה עבור עובד מהחברה נוסף על פגיעה ברמה האישית, ולא רק פגיעה כלכלית המזוהה עם עבירת גניבה רגילה. לכן עונש המאסר המקסימלי בגין ביצוע העבירה הוא גדול יותר מעבירת גניבה רגילה ועומד על 7 שנות מאסר.
כיצד ניתן להימנע מהליך פלילי?
למרות שגניבה של עובד ממעביד מהווה פגיעה ביחסי האמון שנרקמו ביניהם, יחסים אלו יכולים גם לפעול לטובת שני הצדדים באמצעות הגעה אל הסדר מחוץ לכותלי בית המשפט. באמצעות ייעוץ וליווי משפטי של עו"ד פלילי אשר מומחה בתחום זה, המעביד יוכל לקבל את הכסף/רכוש שנגנב ממנו בחזרה, ומצד שני העובד יוכל להימנע מהכתמת שמו ומעמידה בפני הליך פלילי סבוך ומורכב, שבסופו הוא עלול למצוא עצמו מאחורי סורג ובריח.
מומלץ לפנות לעורך דין פלילי מומחה בעבירה של גניבה ממעסיק מוקדם ככל שניתן ואף לפני תחילתה של חקירה פלילית (קל וחומר כשיש חקירה פלילית בעניין) וזאת על מנת לקבל ייעוץ משפטי שיכול למנוע את הפגיעה החמורה כלפי מבצע העבירה.