האדם הוא יצור חברתי: אנו נעזרים באחרים, מבלים עם חברים, שומרים על יחסים קרובים עם בני המשפחה לאורך כל החיים ואפילו מפגשים אקראיים יכולים להשפיע עלינו לטובה. יחד עם זאת ישנם מי שעבורם אינטראקציה חברתית עלולה להפוך לסיוט של ממש. מצב זה מוגדר כחרדה חברתית ומצריך טיפול מקצועי.
הסימפטומים הנפוצים של חרדה חברתית
אדם הסובל מחרדה חברתית עלול לחוות בעת אינטראקציה עם אנשים אחרים – רבים או מעטים, מוכרים או זרים – מגוון רחב של תחושות לא רצויות. ישנם גם סימפטומים פיזיים ובהם קוצר נשימה, דופק מואץ, כאב בטן, הזעה מופרזת וסומק; גם סימפטומים קוגניטיביים – למשל מחשבות שליליות ("הם בטוח לועגים לי", "אם אדבר יחשבו שאני אומר שטויות"); וסימפטומים רגשיים. במקרים רבים החרדה החברתית מובילה להימנעות מסיטואציות שכרוכות במגע עם אנשים אחרים.
טיפול תרופתי
פסיכיאטרים מומלצים יודעים לסייע לבעלי ובעלות חרדה חברתית גם לטווח הקצר וגם לטווח הארוך. טיפול תרופתי יכול לשפר את התסמינים באופן ניכר. כאשר האדם רגוע יותר, הסיכוי לברר את מקורות החרדה ולטפל בהם במסגרת טיפול נפשי גבוה יותר, כך שתרופות עשויות לסייע לכל תהליך טיפולי אחר.
תהליך רגשי מעמיק
פסיכיאטר בראשון לציון עם ניסיון בטיפול בחרדות חברתיות לא מסתפק במרשמים לכדורים, אלא ימליץ לך על טיפול רגשי המתאים לצרכיך. בטיפולים אלו ניתן להתעמק ברגשות ובגורמים לאותן תחושות שליליות כשבאים במגע עם בני אדם אחרים. אחת מהשיטות היא טיפול קוגניטיבי-התנהגותי. טיפול זה משנה את דרך החשיבה של האדם (ע"י איתור שגיאות מחשבה ואמונות חוסמות שלא באמת מקדמות אותו), וכשהמחשבה משתנה, משתנה גם ההתנהגות, לרבות בסיטואציות שבעבר עוררו מתח רב ותגובות שליליות. ד"ר אביתר שגב הוא פסיכיאטר בעל ניסיון עשיר בטיפול בחרדות, והטיפול שהוא מעניק ניתן מתוך מחויבות לקשב מלא, כבוד והכלה לכל מטופל ומטופלת.